Ivana; Moje “Origo svjedočanstvo”

Moje „Origo svjedočanstvo“U današnjem, „modernome“ životu, u kojem satima sjedimo priljubljeni uz računalo, jedemo u hodu, jurimo od kuće do posla nastojeći u mislima pobrojati jesmo li obavili sve obaveze planirane toga dana, stres nam se privuče o tako lako, prilijepi se i čeka trenutak pogodan za napad. Privukao se tako i meni, i zaskočio me odjednom. Nastojeći pomoći sama sebi, a time i svojoj obitelji, čitajući knjige i pretražujući Internet u potrazi za savjetom ili nekim korisnim putokazom, „naišla“ sam na Origo. Prvi specijalizirani centar za detoksikaciju tijela u Hrvatskoj. „Možda pomogne“ – bila je moja prva misao. Od tada do danas prošlo je nešto manje od godinu dana.

Origo je postao moj prijatelj i pratitelj, pomoćnik i savjetnik. One kojima kažem da idem u Origo uglavnom zanima zašto tamo odlazim, kako sam se na to uopće odlučila i koliko to košta – pa evo redom. Prvi puta sam došla u Origo kao pratnja svojoj majci koja se, suočena sa zdravstvenim problemima a koji su zabrinuli cijelu našu obitelj, hidrokolon terapijom željela pripremiti za bolničke pretrage koje su trebale uslijediti. Pomalo neobično, a ipak vrlo ugodno okruženje i iznimno drage i ljubazne djelatnice centra potakle su me da sa sobom kući ponesem prospekt i proučim detaljnije što sve Origo nudi.

U tjednima koji su uslijedili, liječničke pretrage pokazale su da je kod moje majke riječ o vrlo teškoj i ozbiljnoj bolesti koja je godinama polako ali sustavno napredovala – a znakovi, iako su postojali, nikome od nas u obitelji nažalost nisu bili čitljivi ni prepoznatljivi. Prognoze su bile vrlo loše. Mi, obitelj, „zbili smo redove“ i odlučili pokušati učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo, iako ne znajući zapravo ni sami odakle krenuti. I tada sam došla u Origo po drugi put, s tisuću pitanja, preplašena, zabrinuta ne samo za majčino već i za svoje zdravlje. Počela sam učiti i prenositi naučeno ostalim članovima obitelji. Krenuli smo mijenjati naše prehrambene, zdravstvene, svakodnevne životne navike, počeli smo razmišljati o onome što i kako radimo u prvome redu sami sebi.

Uz stvaranje novih životnih navika, ja sam započela i s tretmanima detoksikacije – isprva je to bio hidrokolon, pa aquadetox, a onda sam malo po malo isprobala i tretmane masaža. Sasvim jasno sam na samoj sebi vidjela koliko mi dobra čine ti tretmani – osjećala sam se smirenije, opuštenije, bolje, sretnije, poletnije. Zavoljela sam ih toliko da danas dolazim u Origo gotovo redovito, na svoj „tjedni ritual zdravlja“. Ponekad to bude samo masaža stopala, ponekad tretman cijeloga tijela u trajanju od dva i pol sata, no svaki od njih podjednako me veseli i u svakome uživam znajući da mi čini dobro.

Je li skupo? Ne mora biti. Origo nudi brojne pogodnosti, akcije, pakete, prigodne popuste, poklon-tretmane – a ja sam, kao i većina žena danas, majstor u kombiniranju pa vještim odabirom ponuđenih mogućnosti uvijek budem „na dobitku“. Po prirodi sam vedra osoba i biram okruženja koja su meni slična, a izbjegavam ona tmurna, turobna, „negativna“. Činjenica da u Origo dolazim s veseljem, redovito, već mjesecima govori da nije riječ samo o tretmanima koji mi pomažu, već i o cjelokupnom izrazito pozitivnom okruženju centra i djelatnicama koje krasi ne samo znanje i profesionalnost, već i vedrina i optimizam kakve bismo danas svi češće voljeli susretati.

                                                                                            — Ivana, 44 godine, psiholog, Zagreb