Primijenite drevnu Indijansku tehniku koja će vam otkriti svrhu života

Tradicija Indiosa temelji se znanjima o ritmu života koja su primali kroz promatranje prirode. Primijetili su da u prirodi nema ravne crte i da se sve u prirodi izražava kroz kružni uzorak. To se može vidjeti i u nečemu malenom i jednostavnom kao ptičje gnijezdo, ali i na puno većim stvarima kao što je ciklus godišnjih doba ili ciklus života – rođenje, smrt, ponovno rođenje.


green_indian_pictogramSve što Indijanac radi je u krugu, a to je zato što snaga svijeta uvijek djeluje u krugovima, i sve pokušava biti okruglo. Nebo je okruglo, čuo sam da je i Zemlja okrugla, a takve su i sve zvijezde. Vjetar, kad je najmoćniji, vitla. Ptice grade gnijezda u krugovima, jer njihova je vjera ista kao i naša. Čak i godišnja doba u svojoj izmjeni čine veliki krug i uvijek se ponovo vraćaju tamo gdje su bila. Čovjekov život je krug od djetinjstva do djetinjstva. I tako je u svemu u čemu se kreće snaga.

Crni Los, Oglala Sioux


 

Simbolizam i značenje

Prema vjerovanju starih Indijanaca, svi putevi našeg života usko su vezani uz velike moći ili inteligentne sile čija se energija može koristiti i usmjeravati za našu dobrobit. Vjerovali su da puteve tih energija mogu ucrtati na kružnu kartu, tzv. Medicinski kotač. Razumijevanjem kotača pojedinac dolazi u kontakt s osobnim i vanjskim moćima i one mu pomažu u postizanju ravnoteže između njegovog unutarnjeg i vanjskog svijeta. Simbolika medicinskog kotača je višeznačna, djeluje na više razina što potvrđuje njegovo djelovanje na pojedinca, grupu ljudi i čitavu naciju.

Struktura i djelovanje

Kotač je krug koji je međusobno okomitim linijama podijeljen na gornji i donji dio i na četiri osnovna smjera; sjever, istok, jug i zapad. Središte kotača predstavlja sigurno i zaštićeno mjesto ljubavi, ujedinjenje Majke Zemlje i Oca Neba. Ono predstavlja savršenu ravnotežu između materijalnog i duhovnog kroz prirodne zakone svemira.

Četiri osnovna smjera krug dijele na četiri kvadranta od kojih svaki predstavlja određenu razinu našeg života i posjeduje određene karakteristike.

medicinski-kotac1. Fizička razina

2. Emocionalna razina

3. Mentalna razina

4. Duhovna razina

Svaki kvadrant veže se uz životnu dob pojedinca, stranu svijeta, totem, boju, element, biljku, doba dana, mjesečeve mijene i godišnje doba i posjeduje određene karakteristike (vidi osnovne ključne riječi na slici).

Svaki kvadrant za sobom nosi karakteristike koje mogu imati snažno djelovanje na osobu koja se nalazi unutar kruga. Neravnoteža unutar kruga uzrok je poremećaja i bolesti koje se očituju simptomima na fizičkoj razini.

Da bi postigli ravnotežu, potražite karakteristike za koje smatrate da vam nedostaju i zadržite se u tom kvadrantu razmišljajući o njemu.

1. Duhovna razina

Pojedinac uči sagledati život i sve njegove razine iz jedne nove perspektive ne bi li dobio “širi uvid” u svijet. U ovom kvadrantu materijalno dotiče duhovno, ovo je kvadrant početaka i završetaka, inspiracija i vizija.

2. Fizička razina

Ovdje možemo naći hrabrosti i proširiti naše vizije – vidjeti širu sliku o našim životima. Postaje jasnija svijest onoga što se nalazi u nama samima, a što se nalazi izvan nas samih. Koristite vrijeme na istoku za uvid gdje se nalazite u životu.

3. Mentalna razina

Ovdje počinjemo razumijevati naš život, uzroke, što je bila lekcija i što treba pustiti da i dalje omogućimo učenje. Pojedinac ovdje uči o potrebi povlačenja u sebe i o potrebi kontemplacije života kroz sve njegove cikluse (smrt, raspadanje, ponovno rađanje). Ovo je kvadrant promjena. Koristite vrijeme zapada mudro da vidite kako vaši trenutni ciljevi utječu na budućnost.

4. Emocionalna razina

Smjer juga je put od unutarnjeg djeteta – za pristup tom dijelu sebe koristi se povjerenje i nevinost koju smo imali kao djeca za naš put kroz život. Na jugu možemo vidjeti stvari s većom jasnoćom i početi razumijevati našu vlastitu individualnu prirodu. Ovo je mjesto gdje se trebamo liječiti. Kroz kvadrant juga postajemo kao djeca, razumijemo i ozdravimo.

5. Sloboda uma, tijela i duha

Centar za medicinski kotač je središte našeg vlastitog bića. To je naša svjesna svijest o tome tko smo, što je odraz Velikog Duha u nama. Putovanje medicinskim kotačem je jedna od promjena i transformacija. Kad završimo jedan ciklus, krećemo na drugi ciklus s višim vibracijama.

Upute za korištenje

 1. Meditirajte o ulasku u krug i odabirite željeni kvadrant (razinu)
 2. Zakoračite u njega
 3. Udobno se smjestite
 4. Zatvorite oči i opustite se
 5. Razmislite o značenju tog kvadranta, a zatim pustite mislima da vas preuzmu
 6. Slušajući ritam srca nestat će misli i vrijeme, a započeti će proces osobnog unutarnjeg čišćenja s jasnom vizijom životnih ciljeva i shvaćanjem svijeta oko sebe

Što sve predstavlja medicinski kotač?

 • Krug života koji počinje rođenjem, a nastavlja se kroz naše živote sve do smrti
 • Simbol povezanosti i međusobne ovisnosti svega što nas okružuje i zajedničku pripadnost svemiru
 • Mogućnost spoznaje individualne svijesti i moći nad vlastitim životom
 • Vitalne snage sile prirode i osobne snage pojedinca, kao i njihov potencijal za promjenom i poboljšanjem
 • Fizički izvor duhovne energije, energetski vrtlog, ogledalo spoznaje naših unutarnjih previranja
 • Mapu unutarnjeg razvoja koja nam pokazuje gdje smo i na kojim područjima se trebamo razviti kako bismo ostvarili sve naše potencijale
 • Fokus na postizanje ravnoteže tijela, uma, emocija i duha što osigurava pozitivne životne pomake i podizanje razine svijesti
 • Fokus na utjecaj vanjskih sila prirode i život u skladu s njima
 • Put samorealizacije i inicijacije u misterij života, u misterij postizanja kontakta sa svojom temeljnom svijesti

Saznajte više