Kako si olakšati povratak u radni ritam nakon godišnjeg odmora?

Saznajte kako se na što bezbolniji način vratiti u radni ritam, kako uskladiti obaveze s potrebama te tako postati učinkovitiji i zadovoljniji.

Cijelu godinu sanjarimo o godišnjem odmoru, o onim dragocjenim trenucima kada se baš ništa i nigdje ne mora. Već i na samu pomisao da je godišnji odmor iza vas, lagano,  veliku većinu obuzima isti “čudan” osjećaj. Isti taj osjećaj utječe na obaveze i radne zadatke pri povratku na radno mjesto. Baš kad se od vas očekuje da se vratite na posao puni energije i da osmijeh ne skidate s lica, vaša lampica blinka crveno – vrijeme je za kratki predah.

Godišnji odmor je druga riječ za opuštanje i bijeg od stresne i užurbane svakodnevice. No, je li to uistinu tako? Nerijetko se dogodi da se baš tada zatrpavamo raznim aktivnostima, pripremama, druženjem i nastavimo nizati stres od kojeg smo uporno bježali – zatim shvatite da je opet tu samo u drugom obliku.

Ljetovanje može unijeti nered u posao, spavanje i prehrambene navike, a sve to radi dodatnog opterećenja može doprinijeti da se osjećate loše. Organizmu je potrebno određeno vrijeme da to prepozna, a kad i prepozna što se upravo i događa nakon povratka, nastupa nezadovoljstvo, tugovanje i želja za pravim odmorom.

Ne zaboravimo da je odmor zapravo osnovna potreba našeg organizma i bitno ga je provesti onako kako vam najbolje odgovara. I ako ga se tako prihvati, povratak za naše tijelo i um znači spremnost za nove pobjede.

Otkrijte kako si možete olakšati povratak u svakodnevicu

Woman in home office with computer smilingPovratak u svakodnevicu mudro je učiniti postepeno, a to znači da se ne morate odmah vratiti svemu onom što ste činili prije godišnjeg. Ostavite malo vremena za sebe, za opuštanje, za stvari koje volite raditi. Iako je ponekad u gustom rasporedu teško naći vrijeme za sebe, imajte na umu da je opuštanje odnosno dnevni odmor potreban u jednakoj mjeri kao san i zdrava prehrana.

Ustanite se ranije, neka to bude vrijeme kad ćete moći biti sami sa sobom barem 15 minuta, popijte limunadu koja će vas alkalizirati, osvježiti i pripremiti za nadolazeći dan. Započnite s tjelovježbom koja će  ujedno i pomoći da se osjećate bolje, ali i da budete u boljoj formi. Rezultati tjelovježbe i briga o sebi, do idućeg godišnjeg odmora sigurno će pridonijeti još većem zadovoljstvu. Svakako se potrudite izbjeći podizanje energije kavom, radije pronađite način kako stvoriti energiju koja vam u ovom trenutku nedostaje – to za vas može biti dobro na više razina.

Umjesto večernjeg izležavanja pred televizijom, prošetajte, pročitajte knjigu, pripremite si opuštajuću kupku, otiđite na masažu ili bilo što drugo što inače možda nije dio vaše rutine. U krevet krenite ranije, radite vježbe disanja koje će pomoći da lakše utonete u san, a jutro dočekajte spremni. Takvo postupno vraćanje svakodnevici ublažit će simptome depresije nakon godišnjeg odmora, a znatno će vam poboljšati i kvalitetu života, zdravlje i uspjeh općenito.

Nemojte žuriti, već rokove prilagodite svom ritmu i prihvatite onoliko obveza koliko ih možete obaviti uz što manje stresa.

Ako živite u skladu sa svojim tjelesnim i duhovnim „ja“ lakše ćete se uskladiti s okolinom, kvalitetnije ćete misliti, raditi, voljeti i ispuniti svoje poslanje na Zemlji – da proživite, a ne preživite dan!