Priroda posjeduje moć da iscjeljuje samu sebe – gdje je zapeo čovjek?

Dopuštam li svom organizmu neometan rad i izbacivanje štetnih tvari?
Moj život je hrana ili hrana je moj život? Biramo sami, zapravo sve biramo sami.

Na ta i još mnoga pitanja odgovorit ćemo kako bismo što lakše razumjeli, prihvatili i uskladili svoj život s prirodnim zakonima. Svatko od nas ima jedno tijelo, povjereno mu da ga očuva što bolje zna i može, a ono će mu zauzvrat služiti da ostvari svoju svrhu. Zapitamo li se što se događa kad zanemarujemo zahtjeve vlastitog tijela? Zanemarivanje vlastitih potreba vodi neravnoteži, s druge strane ispunjavajući si sve prohtjeve, isto ćemo završiti u neravnoteži ili disbalansu. Izgubiti balans u životu, danas je lako, a za povratiti ga potrebno je puno, puno više. Zato, zasučite rukave i stvorite neraskidivi krug i čvrstu vezu sa svojim tijelom, umom i duhom.

Odvojenost od prirode put je ka rascijepljenosti

Postoji li savršeniji oblik od kruga? Kako god ga okrenuli, uvijek će biti isti i kao takav predstavlja savršen odgovor prirode – istovremeno je jednina i množina, savršenstvo ravnoteže. Upravo to želi tijelo, i um i duh – žele ravnotežu! Pa krenimo redom…

Kako bismo naučili slušati svoje tijelo, trebamo obratiti pozornost na njegove prirodne cikluse. Npr. kad krenemo na spavanje, tijelo automatski poduzima korake za popravak i čišćenje. Mnogi će reći da se to podrazumijeva…ali nije baš tako, netko bi mu to trebao osigurati – a ako odgodite odlazak na spavanje, tijelo će to zapamtiti i vjerojatno će vam već sutradan negodovanjem ukazati da mu se vaše postupanje baš i nije svidjelo. Možete se toga prisjetiti? Koliko puta ste samo sa sobom postupali kao da sutra ne postoji? Prisjetite se, to je dobar početak.

Mudri su bili stari Lakote.
Znali su da kad se čovjek udalji od prirode, njegovo srce postaje tvrdo…

Medvjed Koji Stoji, poglavica Oglala Siouxa

Uzmimo za primjer hranu,  najviše pažnje pridaje se tome što jesti, i odlično ako je tako, no što je s pitanjem – kada jesti i kako kombinirati hranu?  Istraživanja su potvrdila da nezdrave prehrambene i životne navike pridonose brojnim zdravstvenim problemima, ali i da se hrana koristi kao lijek još od davnina. Pročitajte još jednom posljednju rečenicu. -Zašto smo to zaboravili?

U ovom prebrzom svijetu, mnogi su zbunjeni silnim zatrpavanjem informacijama, što je dobro, što nije dobro, i dok jedni histerično broje kalorije, drugi pokušavaju udovoljiti desecima  strogih dijeta, izgubljeni u moru suprotstavljenih teorija – sve to troši energiju, a loša preraspodjela energije govori da ravnoteža još nije na vidiku. Hoćemo li stići ili će nas samo u nekom trenutku puknuti sudar genetike, starosne dobi i životnih navika? Mnogi dočekaju tu eksploziju prije nego uspiju pronaći put do ravnoteže. Neki od njih su i vaši bližnji.

Nekoliko savjeta za život u skladu s prirodom moglo bi spriječiti da zaglavite na tom putu.

Kad je riječ o hrani i prirodnim tjelesnim ciklusima ovako vrijedi u prirodi, a tako to vidi naš organizam;

io
Od podneva do 20 sati traje proces aproprijacija.
To znači da je tijelo sada spremno za uzimanje i probavu hrane.

lllll
Od 20 do 04 sata ujutro tijelo se bavi asimilacijom.
U ovom vremenu faza apsorpcije je najintenzivnija.

iofsefaef
Od 04 sata ujutro pa sve do podneva odvija se najvažniji proces koji utječe na zdravlje, a to je eliminacija (uklanjanje štetnih tvari i ostataka hrane iz tijela).

Iako se svaki od ovih procesa neprestano odvija i tijekom dana, svaki od njih je najintenzivniji u izvjesno doba dana. Pa tako učinak eliminacije možete prepoznati odmah nakon buđenja kad su prisutni znakovi kao što su zadah, obložen jezik, oznojenost, koncentriranija mokraća, obično ujutro nastupi i prvo pražnjenje crijeva, a sve to jer se tijelo nalazi u središtu procesa uklanjanja svega onoga što mu je višak i nije moglo biti iskorišteno.

Također, za sve što u životu radimo potrebna je energija. Da bi organizam neometano vršio sve funkcije i uspješno provodio sva tri ciklusa i tako nas podržao u drugim dijelovima života, također mu je potrebna energija. Kuda odlazi vaša energija? Zapitajte se i pokušajte biti iskreni dok razgovarate sami sa sobom. Što ili tko troši najviše vaše energije?

Vratimo se hrani. Zbog uređenja prirodnih procesa važno je ne uzimati hranu za vrijeme eliminacije jer time tijelu omogućujete da svoj posao obavi bez ometanja i do kraja, drugim riječima – dopustite  tijelu da raspolaže s energijom koju u ovom dijelu dana ulaže u proces eliminacije.

Jutro je idealno započeti sa svježe ocijeđenim sokom i voćem i tako sve do podneva kada završava ciklus eliminacije. Ako u tom periodu uzmemo drugu hranu osim voća za koji organizam troši vrlo malo energije (više je dobiva), usporava se proces eliminacije – kada tijelo dobije hranu ono automatski  započinje s probavom iste za koju je također potrebna energija, a tada organizam ne stigne izbaciti sve ono što mu nije potrebno.

Svi bismo voljeli imati više energije. Probava hrane zahtijeva njezin najveći utrošak. Iskoristite tu informaciju u svoju korist.

S druge strane, nepravilno kombinirana hrana (miješanje ugljikohidrata sa bjelančevinama)  razlog je “energetske krize”. Nerijetko se nakon obilnog obroka čovjek osjeća pospanim i to zato što se dio energije troši probavljanjem unesene hrane, a zbog njene složenosti i kombinacije dolazi do naglog energetskog pada. Ako nismo svladali vještinu upravljanja svojim energetskim zalihama, jasno je da ćemo često ostati bez energije, iscrpljeni i nezadovoljni. No ovdje se krije puno veći problem nego što se na prvu to može činiti – ako tijelu nedostaje energije ono nije u stanju redovito provoditi čišćenje/eliminaciju što u konačnici dovodi do autotoksemije i razvoju bolesti.

Sve bolesti dolaze zbog toksičnosti.

I.Mechnikov

Ruski biolog Ilya Mechnikov, uspostavio je i razradio teoriju o starenju kao posljedici patološke fagocitoze živčanih i drugih oslabljenih stanica. Pri tome, dokazao je da do toga dolazi zbog intoksikacije produktima bakterija u debelom crijevu. Za ovo istraživanje dobio je Nobelovu nagradu za medicinu još davne 1908.god.

Iako smo danas u 21 stoljeću, puno toga zaboravljamo i uskraćujemo sami sebi, što između ostalog onemogućava tijelu da pravilno troši energiju i prima novu.

Što se događa kada iz obroka ne dobijemo energiju? -Gubimo ju. Razumjeti da pri razgradnji bjelančevina tijelo mora proizvesti odgovarajući probavni sok – kiselinu, dok je kod ugljikohidrata potrebna lužina. Po kemijskom sastavu znamo da između kiseline i lužine dolazi do neutralizacije, a kada do toga dođe hrana koju ste unijeli, više se ne probavlja – ona trune na temperaturi tijela u zatvorenom probavno sustavu. Sada je jasnije zašto toliko puno ljudi pati od konstante nadutosti i usporene probave. Točno je i da će organizam čim dođe do neutralizacije probavnih sokova, ponovno proizvesti još probavnih sokova za koje će naravno utrošiti energiju i tako u krug, no do tada će hrana već strunuti i dodatno opteretiti organizam koji je ionako u deficitu, nutritivnom, eliminacijskom i energetskom.

Tijelo je sposobno samo se čistiti od toksina, samo zacjeljivati i regenerirati se i održavati tu finu ravnotežu – naravno ako prihvatite zakone prirode kao svoje. Priroda nikada neće remetiti svoje vlastite zakone i djelovanja. Probleme sa zdravljem imamo samo kada kršimo prirodne zakone, a tada našem tijelu treba pomoć u izvršavanju zadatka kako bi se oslobodio viška štetnih tvari i uredilo procese detoksikacija – retoksikacija.

Osoba koja ima zdravstvene probleme nije bolesna, već osoba kojoj je potrebna pomoć pri uvođenju reda i ravnoteže unutar sustava, unutar života, unutar navika, unutar sebe i svojih fizičkih, emocionalnih, mentalnih i duhovnih dimenzija. Kada se jednom te dimenzije nađu u skladu, održavat će zdravlje, dobru tjelesnu formu i životnu energiju koja je potrebna svakom čovjeku i na koju svi imamo pravo.

Zapamtite, čovjek je dio prirode, a priroda ima sposobnost da sama sebe iscijeli – ima i čovjek.

Svjesno do zdravlja

Više o holističkoj detoksikaciji…